Европейски музикален фествиал

Пред публика, за първи път Европейски музикален фестивал се появява и у нас през 2001 г. Неговата идея е да предложи на публиката доказани български и световни личности музиканти от сферата на класиката. В програмата са заложени различни жанрове и стилове музика, а прехода от една към друга превръща представлението в истински шедьовър, обогатявайки познанията на слушателите. С всяко ново издание се цели фестивалът да реализира своята идея за съхраняване на ценностите у хората от миналото и събуждането в новата епоха. От старта си Европейски фестивал на Музиката е представил на сцената множество известни в световен мащаб личности. Сред тях са имена като – Давид Валтер, Ричард Клайдерман, Найджъл Кенеди, Пинкас Цукерман, Гидон Кремер, Миша Майски и произведения като „Солисти Венети”, Клаудио Шимоне, „Цукерман чембър плейърс”, ансамбъл „Кремерата Балтика”, Камерен оркестър „Концертгебау”, „Московски виртуози”, Литовски оркестър, Симфоничен оркестър “Руска филхармония”, Димитрий Юровски, Будапещенски оркестър и други. Измежду българските изпълнители във фестивала запомнящи са също не малко имена като Светлин Русев, Мила Георгиева, Людмил Ангелов, Веско Пантелеев-Ешкенази, Орлин Горанов, Александрина Пендачанска, Елин Колев, П. Мангова и др.

Европейски музикален фестивал е предназначен за младата интелигентна публика и средното поколение, чиито интереси са обърнати към класиката в широк аспект.

Европейският музикален фестивал се нарежда сред значимите музикални събития в последното десетилетие. Прави се по традиция и с официално партньорство от страна на Министерството на културата. Европейският фестивал на музиката у нас е част от културните събития на столицата.