Европейската филхармония

Филхармонията намира почва в Европа и се превръща в дом за множество творци на музикалното изкуство от цял свят.

Европейски симфоничен оркестър и неговите членове са страни от Европейския съюз, музиканти от различни краища на страната, и хора на изкуството. Като седалище на симфоничния оркестър е определено това в Баден-Вюртемберг в Германия.

За основател на „Европа филхармония“ е известно името на Райнхард Зийхафер. Той е диригент и заема и длъжност художествен директор на УС.

Идеята за създаване на европейски оркестър идва малко след падането на Берлинската стена и разделянето на границите на страната. По инициатива на Волф-Дитер Лудвиг и Р. Зийхафер, се сформира „Младежка европейска филхармония“. Малко по-късно тя е преименувана като „Европа филхармония“. През 1996 година е представен и първият концерт в Европа. Изпълнена е и симония 2 от Густав Малер – „Възкресение“ в диригентство на Зийхафер.

В един от най-впечатляващите замъци Хундисбург, Саксония-Анхалт е създадено и седалището на филхармонията. Той е сред бароковите замъци в Северната част на Германия. След 2008 г. седалището е преместено в Баден-Вюртемберг.

Идеят на „Европа филхармония“ е ясна, а тя е насочена да обедини по мирен начин цяла европа и народите, с различни предпочитания и разбирания, предлагайки едно изключително нещо – красотата в класиката.

Концернтата дейност в световен мащаб на „Европа филхармония“, отбелязва поредица от важни събития. Такива са през 2002 г., когато в чест на 30 годишнината по случаи дипломатически отношения между Китай и Германия, когато филхармонията изнася концерти. Други такива събития са през 2004 в Йемен, Сана. За честване влизането на Кипър в ЕС; през 2005 г. в чест на годишнина от приключването на Втората световна война, в същата година, но малко по-късно и концерт за Коледа в Анталия, Турция. Всички те имат, за цел да сближат народите от различните краища и да помогнат да погледнат света през други очи.